stad &
esch &
aanmelden
Aanmelding
-
Van groep 8 naar brugklas
-
Leer wat de plaatsingswijzers inhouden
Een spannende periode breekt aan; je gaat naar een nieuwe school! Kies je voor Stad & Esch? Dan ben je hartstikke welkom. Hopelijk voel jij je op onze school helemaal thuis.
Aanmelden voor het schooljaar 2024-2025 kan uitsluitend van 25 tot en met 31 maart 2024, tijdens de landelijke centrale aanmeldweek. Op 25 maart kunt u via onderstaande knop naar ons digitale aanmeldformulier om uw kind(eren) aan te melden.
Voor het aanmelden moet er een account aangemaakt worden door de ouder/verzorger, hiervoor is een geldig mailadres nodig. Daarnaast wordt er gevraagd naar het burgerservicenummer van de leerling(en). Het is daarom handig om deze alvast bij de hand te hebben.
Komt u er niet uit? Vraag hulp van de leerkracht groep 8 of neem contact op met ons via aanmelden@stadenesch.nl!
Het aanmelden voor groep 8-leerlingen gaat, in de meeste gevallen, in samenwerking met de basisscholen uit onze regio waarmee wij goed contact hebben. Wij delen met hen een aanmeldingsformulier. De leerkracht vult hierop ook het schooladvies in, waarover de ouders/verzorgers zijn geïnformeerd. Dit gebeurt digitaal via OverstapService Onderwijs (OSO)
Zodra wij het digitale aanmeldformulier van ouders en het aanmeldformulier van de basisschool hebben ontvangen, wordt de aanmelding verwerkt en geven wij ouders/verzorgers meer informatie over de toelating. De plaatsingscommissie gaat vervolgens aan de slag. In samenwerking met de basisschool wordt er gekeken welke leerroute het beste bij de groep 8-leerling past.
Zodra alles rond is en de klassen zijn ingedeeld, krijgen groep 8-leerlingen een persoonlijke uitnodiging voor de kennismakingsmiddag. Op die manier kunnen zij, voordat het nieuwe schooljaar begint, kennismaken met onze school, hun nieuwe klasgenoten en de mentor.
Samen met de basisschool zorgen we er dus voor dat nieuwe brugklasleerlingen terechtkomen in de brugklas die het beste bij hun past. Wij hebben op onze school plaatsingswijzers ontwikkeld, die intussen ook al door andere scholen in het land worden gehanteerd. Deze plaatsingswijzers worden door de basisschool ingevuld. Zo kunnen ook de ouders meedenken over de vraag wat het beste is voor hun zoon of dochter. Verder spelen bij de toelating natuurlijk de resultaten uit het leerlingvolgsysteem van de basisschool en soms een onafhankelijke toets een belangrijke rol (bijvoorbeeld van het cito of van de school). Het advies van de basisschool is bindend.
Over de toelating tot een hoger leerjaar beslist een toelatingscommissie, die daarbij rekening houdt met het advies van de school waarvan de leerling afkomstig is.
Vraag hieronder het juiste aanmeldformulier aan.
Vragen? Neem dan rechtstreeks contact op met Helga Koetse via onderstaande contactgegevens (of via bovenstaand formulier).
Ben je benieuwd hoe het is om voor het eerst op de middelbare school rond te lopen? Hoe je de lokalen kunt vinden? Hoe de docenten zijn? Hoe het is om huiswerk te maken? In de onderstaande filmpjes vertellen leerlingen er meer over.
Voor toelating tot het praktijkonderwijs is een toelaatbaarheidsverklaring (TLV) nodig. Via de basisschool wordt een traject om een TLV te krijgen, in gang gezet. Er wordt een aanmeldingsformulier ingevuld en wij vragen aan ouders toestemming om bij de basisschool en eventueel bij andere instanties gegevens op te vragen. Het gaat dan om de psychologische, pedagogisch-didactische en medische gegevens. De gegevens gaan vervolgens naar de Commissie Arrangeren. De Commissie Arrangeren bepaalt of er wel of niet een TLV aanvraag ingediend kan worden. De Commissie Toelaatbaarheid van het Samenwerkingsverband beslist. Pas na een positieve beschikking van de Commissie Toelaatbaarheid mag de leerling ingeschreven worden.
Voor meer informatie over de toelaatbaarheidsverklaring kunt u contact opnemen met het OAT (Onderwijs Advies Team) door een mail te sturen naar praktijkschool@stadenesch.nl. Ook kunt u telefonisch contact met ons opnemen via 0522 . 25 31 88 en vragen naar de intern begeleider, leerlingcoördinator of orthopedagoog van de Praktijkschool.
Leerwegondersteunend onderwijs is géén aparte leerweg. Een leerling kan dus wel naar het vmbo gaan of naar de havo, maar niet naar het lwoo. Wat is het lwoo dan wel? Het lwoo is een vorm van hulp aan leerlingen in het voorbereidend mbo die extra begeleiding nodig hebben. Dat kunnen leerlingen in de kaderberoepsgerichte leerweg zijn, maar even goed leerlingen in de basisberoepsgerichte leerweg of in de theoretische leerweg.
Stad & Esch organiseert elk jaar weer een toetsmoment voor het leerwegondersteunend onderwijs (lwoo) en het praktijkonderwijs (pro) in samenwerking met Terra. Het gaat bij die toetsing om die leerlingen waarvan het team van de basisschool (bijna) zeker weet dat deze leerling in aanmerking komt voor lwoo of pro.
Twee belangrijke zaken:
Zo gaat het in zijn werk:
Contactpersonen: