Eigen Weg

Als het leren (tijdelijk) niet meer lukt, bieden wij het onderwijs en de ondersteuning die bij je passen. Binnen deze deelschool geven we onderwijs met extra ondersteuning op maat aan leerlingen van 12 tot en met 18 jaar. Eigen Weg is een voormalige vso-school waar je als leerling met extra ondersteuning een regulier vo-diploma behaalt.

Extra ondersteuning op maat

Bij Eigen Weg kunnen leerlingen met diverse leer- of gedragsproblemen bij ons terecht voor gespecialiseerd voortgezet onderwijs met extra ondersteuning op maat! Je kunt op de deelschool Eigen Weg een diploma halen voor de opleidingen vmbo basis, kader en de theoretische leerweg. Daarnaast kun je havo klas 1 tot en met 3 volgen.

Je thuis voelen

Alles begint met: je thuis voelen op onze school. Wij vinden het belangrijk dat we aandacht hebben voor elkaar. Dat je je veilig en vertrouwd voelt in de klas, in het schoolgebouw en daarbuiten. Op onderwijspark Ezinge heeft Eigen Weg daarom een eigen ruimte.

’s Morgens op het schoolplein worden de leerlingen ontvangen. Je stapt onze eigen voordeur binnen en dan ben je echt op je eigen plek. Wij geven les in kleine groepen. Je hebt een eigen, vaste plaats in het klaslokaal en een eigen opbergruimte voor je schoolspullen. Door de dag heen ben je zo veel mogelijk samen met de leerkracht. Ook in de pauze is de leerkracht op het plein. Dat voelt vertrouwd, het maakt dat je gezien wordt en je snel thuis bent op onze school.

Doelen

Jouw hulpvraag is het belangrijkste vertrekpunt. We kijken daarbij vooral naar je sterke kanten. Naast de reguliere kerndoelen voor alle vakken, werken we ook aan de zogenaamde leergebiedoverstijgende kerndoelen (LOK). Dit zijn:

* Leren leren
* Leren taken uitvoeren
* Leren functioneren in sociale situaties
* Ontwikkelen van een persoonlijk toekomstperspectief
* Voor je persoonlijke ontwikkeling bieden we Rots & Water aan in de onderbouw
* We werken veel samen met externe hulpverleners

Toelating

De overheid wil dat er zo veel mogelijk leerlingen naar een reguliere school gaan. Het uitgangspunt van passend onderwijs is niet meer wat je niet kunt, het gaat nu om wat je wél kan! Wanneer je je wilt aanmelden voor Eigen Weg, dan maken we gebruik van een verklaring extra ondersteuning (tlv) van het samenwerkingsverband in de regio waar je woont.

Meer weten?

Je toekomst: jouw plan

We willen graag dat je zelf meedenkt en meebeslist over wat je leert en waar je goed in wilt worden. Daar nemen we alle tijd voor; want we moeten elkaar goed leren kennen. Het gaat om jou en jouw toekomst. Dit betekent dingen doen die je gemakkelijk afgaan, maar ook dingen doen die je minder leuk vindt en minder goed kunt. We doen dit samen en niet alleen in de klas, maar ook tijdens de vaklessen, op het schoolplein en in de pauzes. Zo volg je bijvoorbeeld in de bovenbouw vakken en lessen in het reguliere onderwijs. Zo vertrek je uiteindelijk met een officieel diploma van Stad & Esch. Hoe verder je in de opleiding bent, hoe meer je de touwtjes in handen neemt en zelf verantwoordelijk wordt.

Vertrouwen krijgen in school en leren: de trajectklas

Voor sommige kinderen is er veel en speciale aandacht nodig om weer vertrouwen te krijgen in school en leren. Daarvoor hebben wij – binnen het gespecialiseerd voortgezet onderwijs regio Meppel en omstreken – een speciale oplossing: de trajectklas. De trajectklas is er voor kwetsbare kinderen, die soms ook al een problematisch schoolverleden hebben.

Commissie van Begeleiding (CievB)

Een Commissie van Begeleiding (CievB) volgt intern de voortgang van de leerlingen en is daar verantwoordelijk voor. Deze commissie bestaat uit: de procesleider, de jeugdarts, de intern begeleider (IB, voorzitter), de gedragswetenschapper en de maatschappelijk werker. De CievB komt eens per twee weken bijeen. De leerplicht-ambtenaar van de gemeente sluit eenmaal in de 6 weken aan.

Passend onderwijs en het vervolg

Wanneer je je vmbo-opleiding bij ons hebt afgerond, kun je verder leren via een mbo. Nadat je havo 3 bij ons hebt afgerond, kun je havo 4 volgen op Stad & Esch of kun je naar de Ambelt in Zwolle. Soms lukt het om een vmbo-diploma te behalen, maar is de stap naar het mbo niet de juiste. We begeleiden je dan, in samenwerking met de gemeente en het bedrijfsleven, naar werk.

‘Zelf uitvinden waar je goed in wilt worden. Daar is op Eigen Weg alle kans voor, én goede begeleiding.’