Groep 8-leerlingen debatteren over maatschappelijke thema’s tijdens Kinderdebat

Leerlingen uit groep 8 hebben hun stem laten horen over verschillende maatschappelijke thema’s tijdens het Kinderdebat. De scholen van Stichting Promes doen hier jaarlijks aan mee tijdens de Week van het Openbaar Onderwijs. Per klas worden drie leerlingen uitgekozen die samen een debatteam vormen. De teams stonden gisteren recht tegen over elkaar in de Theaterzaal van Stad & Esch. Ze werden aangemoedigd door hun klasgenoten die vanaf de tribune vol enthousiasme klapten en luid juichten toen de teams sterke argumenten naar voren brachten.

Betrokken bij de wereld om hen heen
De meeste groep 8-leerlingen vonden het erg spannend, maar iedereen was tegelijkertijd enorm enthousiast. De leerlingen hebben van tevoren de tijd gehad om zich goed te verdiepen in de onderwerpen. Het was duidelijk dat ze zich goed hadden voorbereid en dat ze er echt voor gingen. Een van de stellingen was: In 2030 moet iedereen elektrisch rijden. De leerlingen zijn nu al enorm betrokken bij de wereld om hen heen en wisten elkaar uit te dagen met sterke argumenten. Na het debat deden de leerlingen mee aan een Kahootquiz met als onderwerp de Provinciale Statenverkiezingen.

Beste debatteam 2023
De jury bestond uit drie leerlingen van Stad & Esch, waarvan twee vroeger zelf ook meededen aan het Kinderdebat. Dit is voor hen nog een hele leuke herinnering. De jury beoordeelde de debatteams op de argumentatie, onderbouwing en de manier van reageren op de tegenstander. Deze juryleden zitten in de vierde klas en hebben bij Nederlands les in debatteren, hierdoor konden zij als ervaringsdeskundigen goede feedback geven. Uiteindelijk was groep 8A van obsSprinkels de grote winnaar. Deze leerlingen gingen er met de eer vandoor en namen de wisselbeker in ontvangst!

Beker Prijzen Debatteams

Menu