Wandschildering Folkert Haanstra is onthuld!

Al in november verhuisde de enorme wandschildering van kunstenaar Folkert Haanstra vanuit de aula van het Zuideinde naar de aula van het Beroepencollege. Op woensdagmiddag 6 april was het eindelijk zover; de onthulling!

Rond 14.45 uur druppelden de eerste gasten binnen, waaronder de zoon, dochter en nicht van de kunstenaar. Ook een aantal collega’s bezochten deze bijzondere aangelegenheid.

Bestuurder Peter de Visser sprak een welkomstwoord waarna hij in gesprek ging met Johanna Jacobs van de Werkgroep Monumentale Kunst van Erfgoedvereniging Heemschut, die een enorme bijdrage heeft geleverd aan het mogelijk maken van dit project. Ook sprak hij met oud-collega Adrie Paasen en collega Hein van Bommel die beiden prachtige herinneringen aan de wandschildering deelden met het publiek. Folkert Haanstra, zoon van, sprak vervolgens mooie woorden en knipte het touw door waarna de wandschildering eindelijk vanachter het grote zwarte doek werd onthuld!

Demissionair wethouder Jaap van der Haar bedankte tot slot de gasten en een aantal mensen in het bijzonder. Vanuit Stad & Esch werden er ook nog een paar personen in het zonnetje gezet middels een mooie bos bloemen die heel toepasselijk in de kleuren van het kunstwerk was geschikt.

Al met al kan er worden teruggekeken op een mooie middag en een project dat, zoals Johanna Jacobs het meermaals aangaf: ‘voorbeeldig is verlopen’ en nu volledig is afgerond. Onze leerlingen en collega’s kunnen nu eindelijk (weer) genieten van het mooie kunstwerk.

Niet zonder slag of stoot

De aula van het Beroepencollege was de enige plek binnen onze school waar het enorme kunstwerk van 10 bij 3 meter opgehangen kon worden. Wat overigens niet zonder slag of stoot is gegaan… De nodige werkzaamheden gingen eraan vooraf, waaronder het schilderen van de achterwand, het aanpassen van het systeemplafond, het plaatsen van lichtspotjes en het monteren van paaltjes. Met dank aan de technische dienst en de ondersteuning van conciërges.

Daarnaast kwam er bij het verhuizen van de enorme wandschildering natuurlijk een knap staaltje techniek kijken, dat werd uitgevoerd door Fabian en Elsbeth van Ornament Restauratie en Conservatie.

Fotograaf: Wilbert Bijzitter

Menu