Groep 8 op bezoek: les in het lab

Dit jaar was het gelukkig weer mogelijk om groepen 8 van basisscholen uit te nodigen om een scheikundeles te volgen in ons lab! Op maandag 1 november kwam de eerste groep van Kindcentrum Stadskwartier op bezoek en op 8 november was de tweede groep aan de beurt. 
De groep 8-leerlingen kregen eerst een kwartiertje les in het scheikundelokaal. Daar werd hen verteld hoe het is om op Stad & Esch te zitten en specifiek wat het vak scheikunde inhoudt. Daarna gingen ze naar het lab…

Alles voor de veiligheid

De leerlingen kregen allemaal een mooie labjas aan, een veiligheidsbril op en lange haren moesten in een staart. Dit alles voor de veiligheid!
Onder begeleiding van de scheikundeleraar en een technisch onderwijsassistent (toa) moesten de leerlingen onderzoeken of ze erachter konden komen welke vorm er in verschillende doosjes zat. Een rondje, vierkantje, kleine korrels? En van wat voor materiaal zou het zijn? Ze onderzochten dit natuurlijk zonder het doosje open te maken. Vervolgens moesten de leerlingen tekenen wat er volgens hen in de verschillende doosjes zat. Daarna gingen ze aan de slag met een brander.

Oranje en blauwe vlammen

De groep 8-leerlingen mochten eerst de brander aansteken om te kijken hoe een deze nou precies werkt. Waar dienen bijvoorbeeld de schijven voor die erop zitten? Zodra ze dit een beetje onder controle hadden, mochten ze een gaasje in de vlam houden en zo onderzoeken of ze erachter konden komen waar de vlam op zijn heetst is. Daarna mochten de leerlingen een reageerbuisje met water verhitten, zowel met oranje als met blauwe vlam, om te kunnen zien wat nou het verschil is. Ter afsluiting kwamen er nog een paar demo proeven langs met verrassende resultaten!
Menu