Feestelijke opening nieuwe mediatheek met schrijver Adriaan van Dis

De eerste dag na de herfstvakantie begonnen we gelijk feestelijk met de opening van de nieuwe mediatheek! Niemand minder dan schrijver Adriaan van Dis was hierbij aanwezig, inclusief cameraploeg vanwege de documentaire die in de maak is over zijn 75-jarige jubileum. Marijn Roos, docent Nederlands op Stad & Esch, schreef een kort verslag over deze feestelijke middag.

Apenspiegheltje
De opening van de nieuwe mediatheek

Iedereen heeft natuurlijk al gezien, gehoord of gevoeld dat aan de Ezingerweg een mediatheek is verrezen, een ruimte met papieren boeken. Al sinds de officieuze opening maken leerlingen gretig gebruik van dit universum vol verhalen en kennis. Ze lezen er, ze leren er, ze zijn er.

Maandag 25 oktober kwam huisvriend Adriaan van Dis langs om de mediatheek officieel te openen. Niet met een lint en een schaar, Van Dis is een ander soort koning. Hij kwam met antwoord. En dat op de vragen van leerlingen. Van lwoo tot gymnasium, elke leerling had een vraag voorbereid en Van Dis ging daadwerkelijk met iedereen in gesprek. Geen taboe werd geschuwd. Over vluchtelingen werd gesproken, over het klimaatprobleem, over het apenspiegheltje (lees: de smartphone) dat iedereen deze tijd in zijn greep houdt. Verschillende posities werden ingenomen, aan dominees hebben we niets. Leerlingen knikten zich een nekbreuk. Ze wilden niet meer weg.

Verder bleek Van Dis maandag ook de koning van het aforisme. Op mijn eigen apenspiegheltje heb ik er nog een drietal getikt waarmee ik dit stukje eindig.

  • Voor de heilige medemens: ‘Je moet het kwaad in het gezicht kijken. Mijd dus nooit een boek.’
  • Voor de ernstige sterveling: ‘Maak van alle dingen in het leven een spel.’
  • Voor de conservatieve/bange ziel: ‘Open je geest en wees lenig.’

Fotograaf: Jort Ploos van Amstel

De documentaire over Adriaan van Dis, door Coen Verbraak, wordt uitgezonden op 18 december 2021 om 20.30 op NPO2.

Menu